Clubkampioenschap – Club van de week – Week 48

Commentaar en analyse bij het WSVL-clubkampioenschap

Onderstaande commentaar is gebaseerd op het klassement zoals het gepubliceerd was op dinsdag 29 november om 16 uur. We zitten ongeveer op een maand van het einde van de competitie 2022. Vanaf nu kunnen we wel in heel wat afdelingen duidelijke uitspraken doen.

Onze volgende afspraak zal doorgaan binnen 2 weken, concreet op woensdag 14 december 2022.

In afdeling 1 hadden de Padstappers Geraardsbergen een eigen weekendtocht. De Padstappers stonden vorige keer op plaats 7 maar hadden weinig achterstand op de clubs boven hen. Ze mochten zeker nog dromen van een top vijf plaats en de vijfde plaats hebben ze intussen ook ingepalmd ten nadele van Wandelend Paal. Geen oneer voor de club uit Paal want het ledenaantal van beide clubs kent geen vergelijk. De andere clubs aan de top blijven allemaal op hun plaats staan. De top drie ligt trouwens definitief vast. De onderlinge verschillen zijn inmiddels veel te groot geworden. Egmont Zottegem wordt kampioen voor Natuurvrienden Deinze en Milieu 2000 Lommel. Voor plaats 4 wordt het nog spannend tussen de Spartastappers Ardooie, de Padstappers en de Florastappers Gent. We denken dat Wandelend Paal uiteindelijk op plaats 7 de competitie zal afsluiten wat uiteraard heel verdienstelijk blijft. Onderaan hadden de 7Mijl-Stappers Moorsele een eigen weekendtocht. De club uit Moorsele stond op plaats 22, net boven de degradatieplaatsen. Vorige keer hadden ze een bonus van 771 punten op de hoogst geplaatste  degradatiekandidaat en door deze weekendtocht konden ze de voorsprong uitbouwen tot bijna 1.000 punten. Ze gingen meteen de Natuurvrienden Zoersel ook voorbij maar de voorsprong blijft beperkt tot 157 punten. Nu we de laatste maand van de competitie 2022 ingaan, lijkt de voorsprong van beide clubs geruststellend op de 3 clubs die onderaan bengelen. We zien het niet meer goed komen voor WSV Schelle, Sint-Jansstappers Essen en Smokkelaars Stekene. 

In afdeling 2 had derde in de stand Colliemolen Oostnieuwkerke een eigen weekendtocht. Ze hadden de vorige keer een voorsprong van 356 punten op de Heuvellandstappers op plaats 4 en dankzij de weekendtocht konden ze de voorsprong vergroten tot 527 punten. Omdat beide clubs nog een eigen tocht hebben lijkt het ons niet dat daar nog het verschil gemaakt kan worden. Horizon Donk op plaats 2 heeft geen eigen tocht meer maar heeft een voldoende grote voorsprong. De Drevestappers Zonnebeke waren reeds veel vroeger mathematisch zeker van de kampioenstitel. Met nog een maand te gaan, nemen we weinig risico met de stelling dat Drevestappers Zonnebeke, Horizon Donk en Colliemolen Oostnieuwkerke volgend jaar in de hoogste afdeling zullen aantreden. Onderaan in afdeling 2 hadden de Pompoenstappers Kasterlee een eigen weekendtocht. Ze stonden voorheen 21ste in de stand en hadden 72 punten voorsprong op de hoogst gerangschikte degradatieclub. De eigen weekendtocht liet de club uit Kasterlee toe om de voorsprong uit te bouwen tot 148 punten op Tornado Boortmeerbeek die op de hoogste degradatieplaats staat. Is dit voldoende? Omdat beide clubs geen eigen tocht meer hebben en Tornado in de voorbije 2 weken slechts 47 punten haalde, denken we dat de Pompoenstappers zich in veiligheid hebben gestapt. Er staat echter nog een club tussen Tornado en de Pompoenstappers, namelijk de Duintrappers Westende. Die hebben een achterstand op Tornado van 1 punt vorige keer omgebogen in een voorsprong van 45 punten. Met de wetenschap dat de club uit Westende ook nog een eigen tocht mag organiseren, dan lijkt het ons zeer moeilijk voor Tornado om de degradatie nog te ontlopen. Ons gevoel zegt dat we ze volgend jaar samen met de Kwartels Assenede en Rust Roest Terneuzen zullen terugzien in derde afdeling.

In afdeling 3 hadden Vier op 1 Rij Zedelgem als derde en Postiljon Merelbeke als vijfde in de stand een eigen weekendtocht. Voor Postiljon was dit een beetje de ultieme kans om binnen de top drie te geraken. Ze hadden vorige keer 298 punten achterstand op de derde in de stand maar die achterstand is inmiddels opgelopen tot 410 punten. Dit wordt waarschijnlijk te veel op 1 maand van het einde. Vier op 1 Rij Zedelgem van zijn kant slaagde erin om Wandelclub Nieuwpoort op plaats 2 te verdringen. Het was reeds een paar weken duidelijk dat de club uit Zedelgem naar plaats 2 zou gaan en ze zijn uiteindelijk in hun opzet geslaagd. Toch een verdienstelijk parcours van de club uit Nieuwpoort want als club aan de zee en tegen de Franse grens moeten de leden steeds verre verplaatsingen maken om aan tochten deel te nemen. Samen met de club uit Lommel in eerste afdeling bewijst Wandelclub Nieuwpoort dat clubs niet noodzakelijk kansloos zijn als ze in een uithoek wonen. Zedelgem loopt ook in op leider Voetje voor Voetje Gits maar de club uit Gits heeft nog een eigen weekendtocht en zal zich zo kort voor het einde van dit lopende kampioenschap niet meer laten verontrusten . Onderaan had IJsbrekers Haaltert een eigen weekendtocht. De IJsbrekers als 21ste in de stand hadden een voorsprong van 440 punten op de hoogst gerangschikte degradatieclub. Die voorsprong konden ze vergroten tot 518 punten. Met nog 1 maand competitie voor de boeg kunnen we de IJsbrekers definitief als veilig beschouwen. De achterstand van de IJzerstappers Lo-Reninge is zeker te groot om nog te overbruggen maar ook de Burchtstappers Herzele lijken definitief uitgeteld. Voor de derde degradatieplaats lijkt het een strijd te zullen worden tussen Witloofstappers Kampenhout en Bosgeuzen-Voorkempen. De club uit Kampenhout telt 175 punten voorsprong maar haalde voorbije 2 weken ongeveer 30 punten minder dan de Bosgeuzen. Bosgeuzen-Voorkempen heeft bovendien nog een eigen tocht. De Witloofstappers blijven in het voordeel maar het behoud is zeker nog geen certitude.

In vierde afdeling hadden de Boskabouters als tweede in de stand een eigen weekendtocht. Ze leken al zeker van promotie en met een opgebouwde voorsprong van 369 punten op de derde in de stand lijken ze met nog een maand te gaan ook definitief zeker van de tweede plaats. Scheldestappers Zingem heeft op zijn beurt dan weer meer dan 600 punten voorsprong op Horizon Opwijk op plaats 4. We kunnen dus met zekerheid zeggen dat naast kampioen Nooit Moe Boezinge ook de Boskabouters en de Scheldestappers volgend jaar een afdeling hoger zullen zitten. Onderaan hadden de Schorrestappers Boom op plaats 20 een eigen weekendtocht. Ze hadden vorige keer 131 punten voorsprong op de hoogste degradatieclub en konden die voorsprong nu uitbouwen tot exact 200 punten. We kunnen besluiten dat de Schorrestappers zich definitief zullen handhaven in vierde afdeling. Dat zal allicht ook het geval zijn voor WSV Mol op plaats 21. Zij hebben een voorsprong van 124 punten op de eerste degradatieplaats en hebben als enige van de staartclubs nog een eigen tocht. Berchlaer op de eerste degradatieplaats behaalde in de afgelopen 2 weken slechts 38 punten. Daar maak je op een maand tijd geen achterstand goed van meer dan 120 punten. Het besluit is dan ook dat WSV Mol in afdeling 4 zal blijven. Dat Noorderkempen Hoogstraten volgend jaar in afdeling 5 zal vertoeven, wisten we reeds vroeger. Voor de 2 laatste plaatsen gaat het tussen Eurek@, Neteland Duffel en Berchlaer. Eurek@ staat voorlopig op de eerste veilige plek met 58 punten voorsprong op Berchlaer en 84 punten op Neteland Duffel. Neteland Duffel behaalde afgelopen periode meest punten van de 3 clubs maar niet zo heel veel meer dan Eurek@. Daarom denken we dat Eurek@ zich zal handhaven ten nadele van Berchlaer en Neteland.

In afdeling 5 hadden de Margrietestappers Lichtervelde als tweede in de stand een eigen weektocht. Ze hadden vorige keer 228 punten voorsprong op de derde in de stand en konden nu een voorsprong verzamelen van 371 punten.  Hun voorsprong op Mijnlamp Beringen op plaats 4 bedraagt intussen reeds 555 punten. We zien dus volgend jaar de Margrietestappers Lichtervelde samen met kampioen Bollekens Rotselaar in afdeling 4. Voor het derde promotieticket liggen de kaarten toch nog minder duidelijk. Sporton Deurne-Diest had een voorsprong van 165 punten ten opzichte van Mijnlamp Beringen en kon die lichtjes uitbouwen tot 184 punten. Mijnlamp Beringen heeft echter nog een eigen weekendtocht terwijl Sporton geen tocht meer heeft in 2022. Dit belooft toch nog zeer spannend te worden. Onderaan haalden de Sinjorenstappers Wilrijk op de voorlaatste plaats slechts 21 punten in de afgelopen 2 weken en lijken daarmee de degradatie niet meer te kunnen ontlopen. Dan geven we nog iets meer kans aan de Lustige Wandelaars Merchtem die 87 punten haalden. Opsinjoorke Mechelen op de eerste veilige plek behaalde slechts 34 punten maar heeft wel nog een voorsprong van 123 punten op de club uit Merchtem. Redding voor Merchtem zal niet evident zijn maar is zeker nog niet uitgesloten.

In afdeling 6 zijn de onderlinge verhoudingen aan de top in de voorbije periode weinig veranderd.Samen Uit Samen Thuis Houthalen verliest wat van zijn voorsprong op achtervolger Kreketrekkers Kortemark maar de voorsprong is zo geruststellend dat de kampioenstitel hen niet meer kan ontsnappen. De Kreketrekkers zelf hebben hun positie op de tweede plaats versterkt. Omdat ze ook nog een eigen tocht hebben in tegenstelling tot achtervolger Gruun Zipkes Westmeerbeek op plaats 3 zien we de club uit Kortemark volgend jaar zeker samen met de club uit Houthalen in afdeling 5. Voor het derde ticket kan het wel nog spannend worden. Bosdravers Eksel kon opnieuw zo’n 40 punten goed maken en telt nog een achterstand van 174 punten. In tegenstelling tot Gruun Zipkes hebben de Bosdravers wel nog een eigen tocht. Dit blijft een nagelbijter tot het einde. Vorige keer schreven we dat onderaan in afdeling 6 er nog slechts 4 clubs in het oog moesten worden gehouden. Dit is onveranderd gebleven. Geen enkele van die 4 clubs heeft nog een eigen tocht. We moeten dus kijken naar het puntentotaal dat elk van deze 4 clubs in de laatste periode heeft binnengehaald. Voor rode lantaarn Korhoenstappers Oud-Turnhout lijkt afdeling 6 een aflopend verhaal. Ze haalden in de voorbije 2 weken slechts 31 punten terwijl de achterstand op de eerste veilige plek 91 punten bedraagt. Met nog een maand te gaan is de marge te groot want ook de andere clubs scoren punten. De Grevenbroekers op de voorlaatste plaats zijn aan een inhaalrace bezig en behaalden 74 punten. Dit in tegenstelling tot de clubs boven hen die respectievelijk slechts 30 (Noordergouw Brasschaat) en 42 punten (Dommeltrippers Neerpelt en op de eerste veilige plek) behaalden. De club uit Neerpelt heeft 92 punten voorsprong op de Grevenbroekers. Het wordt nipt maar waarschijnlijk zal het voldoende blijken.

In afdeling 7 riepen we reeds eerder Donderslagtrippers Meeuwen uit tot kampioen maar we kunnen voorlopig nog niet veel meer zeggen over de 2 clubs die met de club uit Meeuwen naar afdeling 6 zullen promoveren. De spanning tussen 3 achtervolgers voor 2 plaatsen blijft. Voorlopig blijft WSV Holsbeek op plaats 2 staan met 18 punten voorsprong op Velodroomvrienden Moorslede op plaats 3. Paul Gerard Beringen op plaats 4 staat op 85 punten van plaats 3 maar verloor deze week wat punten op beide hoger genoemde clubs. Toch blijft Paul Gerard te dicht in de buurt staan om te besluiten dat ze uit het promotiedebat zijn gevallen. Paul Gerard heeft in tegenstelling tot de 2 andere clubs geen eigen tocht meer maar de burenclub Mijnlamp Beringen heeft wel nog een eigen tocht wat eigenlijk vergelijkbaar is. Onderaan lijkt het pleit beslecht. De clubs uit Zwalm en Lierde hadden reeds een bonus op de drie staartclubs en haalden voorbije periode ook meer punten dan deze respectievelijke clubs. Het verschil met de hoogst geplaatste degradant bedraagt intussen meer dan 110 punten. De clubs onderin behalen niet meer dan 10 punten per week. Met minder dan 5 weken voor de boeg lijkt het lot van de clubs onderin bezegeld. WSV Winterslag stopt als wandelclub en wordt wandelgroep maar Buencamino De Panne en Gedoviba zien we volgend jaar terug in afdeling 8.

In afdeling 8 hadden we de Heikabouters As reeds vroeger uitgeroepen tot kampioen.Globetrotters Hageland gaan op plaats 2 met een minimaal verschil Trotters Hasselt vooraf maar dit doet er eigenlijk niet toe want de Trotters stoppen aan de eind van 2022 de clubwerkzaamheden. De Globetrotters zijn zeker van promotie want in dit geval moeten we kijken naar de Kampse Wandelaars op plaats 5 en de voorsprong bedraagt meer dan 350 punten. De clubs vanaf plaats 4 halen zo’n 30 à 40 punten per week. De voorsprong van de Globetrotters is dus geruststellend te noemen. Ook de Sluisstappers Nieuwenrode op plaats 4 behouden een voorsprong van 260 punten op de Kampse Wandelaars. Er moet al veel gebeuren opdat de Sluisstappers de promotie zouden missen. Onderaan is er enkel nog spanning voor de derde degradatieplaats tussen WSV Baasrode en Jo-Ne Vijlen maar dan wel heel veel spanning. Vorige keer had WSV Baasrode 3 punten meer dan de club uit Vijlen maar Jo-Ne Vijlen heeft opnieuw een punt voorsprong. Wit-Blauw Scherpenheuvel en de Vosbergstappers op plaatsen 21 en 20 verzamelden de voorbije periode minder punten dan de clubs uit Baasrode en Vijlen maar hun voorsprong zal voldoende zijn als die 2 laatste clubs hun puntengewin per week niet omhoog kunnen krikken.

In afdeling 9 blijft de voorsprong van Fonskes Leuven rond de 300 punten draaien. Gezien de clubs aan de top in afdeling 9 zonder eigen tocht slechts rond de 20 punten verzamelen per week, kunnen we nu reeds stellen dat Fonskes Leuven de kampioen wordt in afdeling 9. Dat WVK Puurs tweede wordt, is ook een feit. De Ravelse Wandelaars en de Sparrentrippers Lanaken eindigen zeker op plaats 3 en 4 maar hier heerst nog wat spanning in welke volgorde dit zal gebeuren. De Ravelse Wandelaars behouden in elk geval het voordeel. Door de stopzetting van een aantal wandelclubs in hogere afdelingen zullen beide clubs promoveren net als een aantal clubs die onder hen staan.

We nomineerden reeds alle leiders en toekomstige kampioenen in de diverse afdelingen als club van de week. Eén uitzondering: Voetje voor Voetje Gits die leider is in derde afdeling. Die club staat reeds het hele jaar aan de leiding in afdeling 3 maar kon geen geruststellende voorsprong uitbouwen zoals de meeste leiders in de andere afdelingen. Waarschijnlijk waren de topclubs van deze afdeling iets meer aan elkaar gewaagd. Maar nu we de laatste maand van de competitie ingaan, lijkt het ons dat Voetje voor Voetje voldoende voorsprong heeft om de kampioenstitel binnen deze afdeling te claimen. We roepen dan ook Voetje voor Voetje Gits uit tot onze club van de week.

Volgende afspraak op woensdag 14 december (by anonymus)

Bekijk hier het klassement

About the author

%d bloggers liken dit: