Start clubkampioenschap 2023

Commentaar en analyse bij het WSVL-clubkampioenschap

Onderstaande commentaar is gebaseerd op het klassement zoals het gepubliceerd was op dinsdag 17 januari om 16 uur. Het is de eerste commentaar in 2023 en het is wennen aan de nieuwe indelingen in de diverse afdelingen. In de meeste afdelingen zitten 6 nieuwe clubs (3 stijgers en 3 dalers). Tijdens het eerste jaar werden de clubs ingedeeld in afdelingen volgens ledensterkte, nu gaat het kampioenschap enkel nog verder volgens de activiteitsgraad van de leden. De leden verdienen de punten en dat is het enige criterium dat nog telt. En dan kunnen we heel veel leren uit de eindscores die clubs vorig jaar behaalden. Gaan bepaalde clubs ineens actiever of minder actief worden? Voorlopig zien we dat clubs die promoveerden, ook meteen meedraaien aan de top in de hogere afdeling. Uitzondering hierop is afdeling 1 waarbij een aantal clubs zoveel meer leden hebben dan de rest dat dit verschil in ledenaantal niet uit te wissen valt. Maar de nieuwkomers lijken zich in de hoogste afdeling moeiteloos te kunnen handhaven wat reeds een zeer grote verdienste is. We zien ook dat clubs die een afdeling moesten zakken, het meestal ook moeilijk krijgen in de lagere afdeling.

Grote uitspraken en voorspellingen gaan we deze keer zeker nog niet doen. Sommige clubs hadden reeds een eerste eigen tocht of uitzonderlijk zelfs een tweede terwijl het merendeel van de andere clubs dat nog niet had. Dat geeft uiteraard een zeer vertekend beeld. De evolutie vorig jaar leerde ons dat al deze voorlopige voordelen achteraf geleidelijk worden uitgevlakt.

De volgende analyse verschijnt op woensdag 1 februari 2023.

In afdeling 1 had Wandelend Paal een eigen weektocht. Dat brengt hen voorlopig naar de derde plaats. Deinze dat vorig jaar tweede eindigde, voert momenteel de rangschikking aan. In de heel voorlopige top zeven zien we nu reeds hoofdzakelijk de clubs die ook vorig jaar aan de top meedraaiden.

Onderaan vinden we hoofdzakelijk de clubs die vorig jaar net boven de degradatieplaatsen stonden. Ze krijgen voorlopig het gezelschap van Langdorp dat vorig jaar nooit op die plaats vertoefde. Maar we zitten nog maar in de prille startfase.

In afdeling 2 hadden Vier op 1 Rij Zedelgem en Kadees Aalst reeds een eigen weekendtocht. De Schoverik Diepenbeek had een weektocht. Zedelgem dat vorig jaar derde werd in derde afdeling voert voorlopig de rangschikking aan voor Roal Benti en Gits dat vorig jaar kampioen werd in derde afdeling. De Schoverik Diepenbeek en Kadees Aalst die beiden reeds een tocht organiseerden staan op de plaatsen 4 en 5. Conclusie is dat de nieuwkomers uit derde afdeling in elk geval een goede start namen.

Onderaan vinden we hoofdzakelijk clubs terug die vorig jaar net boven de degradatieplaatsen zijn geëindigd. Ook de drie dalers uit eerste afdeling vinden we voorlopig terug in de onderste helft van de rangschikking.

In afdeling 3 had Wandel Mee Brueghel reeds 2 eigen tochten. Ook Postiljon Merelbeke, de Houtheimstappers Steenokkerzeel en de Scheldestappers Zingem hadden reeds een eigen weekendtocht. Het mag dan ook geen verwondering baren dat we deze 4 clubs terugvinden in de top 5. Enkel Koekelare kan zich daar tussen nestelen op een derde plaats. Wandel Mee Brueghel staat voorlopig na de dubbele organisatie van een eigen tocht afgetekend aan de leiding.

Onderaan vinden we onder meer de drie clubs die vorig jaar uit de tweede afdeling zakten.

In vierde afdeling hadden de Aviflorastappers een eigen weektocht en nestelen zich voorlopig op plaats 2. Voor de rest staan volgende clubs voorlopig aan de top: alle clubs die promoveerden uit vijfde afdeling en de clubs die net de promotie naar derde afdeling hebben gemist. Ook in deze afdeling lijkt de activiteitsgraad van vorig jaar zich door te zetten.

Onder de laatste zes clubs vinden we de drie degradanten uit de derde afdeling van vorig jaar. Het wordt voor deze 3 clubs blijkbaar opnieuw een moeilijk jaar om zich te handhaven.

In afdeling 5 had Kortemark een eigen weekendtocht en deze club staat meteen ook op kop van het klassement. Tweede in de stand is Samen Uit Samen Thuis Houthalen en dat waren nu toevallig ook de eerste twee clubs vorig jaar in zesde afdeling, zij het in omgekeerde volgorde. We vermoeden dat beide clubs zeker zullen meedingen voor een nieuwe promotie.

Onderaan treffen we naast de clubs die vorig jaar boven de degradatieplaatsen eindigden ook de drie clubs die uit afdeling vier kwamen.

In afdeling 6 hadden de Donderslagtrippers Meeuwen en de Leeuwerik Landen reeds een eigen weekendtocht. Beide clubs staan voorlopig op plaats 1 en 3 in de rangschikking. Op plaats 2 vinden we Bosdravers Eksel die vorig jaar op plaats 4 eindigden in deze afdeling en daardoor de promotie misten.

Onderaan wordt ook hier de logica van vorig jaar voorlopig gerespecteerd. Twee van de drie degradanten uit afdeling 5 vinden we helemaal onderin.

In afdeling 7 hadden Sport + Kinrooi en de Kampse Wandelaars reeds een eigen weekendtocht. Dat brengt hen voorlopig op plaatsen 2 en 4. Aan de leiding prijken de Heikabouters uit As die vorig jaar reeds kampioen werden in afdeling 8. Indien de logica gerespecteerd wordt en we het behaalde aantal punten in 2022 vergelijken met de concurrenten van afdeling 7, dan zijn de Heikabouters ook dit jaar topfavoriet voor de kampioenstitel.

Onderaan vinden we de clubs terug die vorig jaar net boven de degradatieplaatsen prijkten.

In afdeling 8 hadden de Winkelse Stappers reeds een eigen weekendtocht.Die club neemt voorlopig de leiding.Wandelclub Diksmuide volgt momenteel in het spoor en was vorig jaar de club met het meeste punten na alle clubs die de afdeling ontstegen. Voorlopig wordt daar de logica min of meer gerespecteerd. Maar de competitie duurt nog lang.

Onderaan vinden we de 2 degradanten uit afdeling 7 van vorig jaar en drie clubs die boven de degradatiezone eindigden in afdeling 8.

In afdeling 9 staat Baasrode aan de leiding. Vorig jaar tuimelden ze uit afdeling 8 maar dit jaar halen ze op 2 weken een zesde van de punten die ze vorig jaar behaalden. Is er een nieuwe dynamiek ontstaan binnen deze club? Maaseik en Bavikhove volgen voorlopig in het spoor.

Er valt op huidig ogenblik nog maar weinig te zeggen in verband met een club van de week. Alles zit nog heel dicht bij elkaar. We nemen voor onze eerste club van de week dan ook de club die we aan het jaareinde tot club van de week wilden uitroepen. Het gaat om Wandelclub Nieuwpoort die er in slaagde om tijdens het jaareinde in derde afdeling opnieuw de tweede plaats te veroveren en daarmee de promotie naar tweede afdeling nog iets meer glans gaf. Samen met Milieu 2000 Lommel bewees deze kustploeg met slechts een draaicirkel van 90 ° dat grensclubs niet per definitie tot een figurantenrol veroordeeld zijn. We roepen dan ook Wandelclub Nieuwpoort uit totonze eerste club van de week in 2023.

Volgende afspraak op woensdag 1 februari 2023 (by anonymus)

Bekijk het klassement 2023

Klassement 2022

About the author

%d bloggers liken dit: