Clubkampioenschap 2023: maand januari

Commentaar en analyse bij het WSVL-clubkampioenschap

Onderstaande commentaar is gebaseerd op het klassement zoals het gepubliceerd was op dinsdag 31 januari om 16 uur. We blijven voorlopig zeer voorzichtig in onze commentaar. Sommige clubs hadden reeds een eerste eigen tocht of uitzonderlijk zelfs een tweede terwijl het merendeel van de andere clubs dat nog steeds niet had. Dat heeft uiteraard een serieuze impact op het klassement. Toch kunnen we ten opzichte van de commentaar halfweg januari 2023 reeds voorzichtige bevestigingen zien van een aantal prognoses die we konden maken op basis van het behaalde puntenaantal in 2022.

De tendensen die we toen zagen, blijven behouden: clubs die promoveerden, draaien met uitzondering van afdeling 1 meteen ook mee aan de top of subtop in de hogere afdeling en clubs die een afdeling moesten zakken, positioneren zich meestal ook beneden in de lagere afdeling. Dat alles konden we eigenlijk al voorspellen op basis van het aantal behaalde punten vorig jaar. Toch zien we vooral bovenaan in de afdelingen een aantal subtiele verschillen die op bevestiging wachten in de volgende weken.

De volgende analyse verschijnt op woensdag 15 februari 2023.

In afdeling 1 had Egmont Zottegem een eigen weektocht, de Spartastappers Ardooie, Milieu 2000 Lommel, Padstappers Geraardsbergen en de Lachende Wandelaars Aalter een eigen weekendtocht. Resultaat van dit alles is dat Egmont Zottegem zoals verwacht kon worden de leiding neemt voor Padstappers Geraardsbergen, Natuurvrienden Deinze, Milieu 2000 Lommel, Lachende Wandelaars Aalter, Florastappers Gent en Hanske De Krijger Oudenaarde. De enige club die zich voorlopig tussen al de grote Oost-Vlaamse clubs met immense ledenaantallen kan nestelen, is de club uit Lommel.

Onderaan hadden de Boerenkrijgstappers een eigen weekendtocht en hijsen zich van plaats 24 naar plaats 20. Opmerkelijk is dat we WSC Langdorp op plaats 21 aantreffen terwijl die club vorig jaar nog op plaats 11 eindigde. Misschien is het een verkeerde momentopname maar toch iets om in het oog te houden. Dat 7mijl-stappers Moorsele, Vossen Buggenhout, WSP Heverlee-Leuven en Natuurvrienden Zoersel de rij sluiten mag op basis van het resultaat uit 2022 eigenlijk niet verwonderen.

In afdeling 2 had VOS Schaffen een eigen weekendtocht. Dat brengt hen naar de zesde plaats. Aan de leiding vinden we Roal Benti uit Sint-Jan-in-Eremo met in de slipstream Vier op 1 Rij Zedelgem op plaats 2 en Voetje voor Voetje Gits op plaats 3. Deze 2 laatste clubs komen uit afdeling 3 en hebben de start zeker niet gemist. Op de volgende plaatsten vinden we WSV Wervik, Kadees Aalst, VOS Schaffen en Molenstappers Ruiselede, allemaal clubs die we bovenaan mogen verwachten op basis van de prestaties van vorig jaar.

In afdeling 3 had Wandelclub Koekelare een eigen weekendtocht en stoomt meteen door naar de eerste plaats. De voorsprong is echter zeer gering ten opzichte van Wandel Mee Brueghel op plaats 2 en Postiljon Merelbeke op plaats 3. Verder vinden we nog de Scheldestappers Zingem, Land van Rhode, de Houtheimstappers Steenokkerzeel en Nooit Moe Boezinge. Op basis van het aantal punten van vorig jaar mag er hier een serieus gedrum worden verwacht want de puntenaantallen van al deze clubs waren vorig jaar niet zo ver van elkaar verwijderd.

In vierde afdeling blijft de Nacht van Vlaanderen Torhout de rangschikking aanvoeren. Sporton Deurne volgt op luttele punten als tweede en de Margrietestappers Lichtervelde bezetten de derde plaats. De dichtste achtervolgers zijn voor de rest allemaal clubs die we op basis van het puntenaantal 2022 daar ook kunnen verwachten.

In afdeling 5 hadden de Lummense Dalmatiërs en de Mijnlamp Beringen een eigen weekendtocht. Dat brengt hen meteen naar respectievelijk plaatsen 4 en 2. Kreketrekkers Kortemark verwacht je op basis van het aantal punten in 2022 wel ergens bovenaan maar niet helemaal aan de top. Maar deze club mocht heel wat nieuwe leden verwelkomen en dat lijkt zich in resultaat om te zetten want ze staan aan de leiding met een voorsprong van meer dan 60 punten.

In afdeling 6 hadden Bosdravers Eksel een eigen weektocht en dat brengt hen meteen naar de eerste plaats. Vorig jaar eindigden de Bosdravers op de vierde plaats en misten de promotie. Maar dit jaar zijn ze op basis van het behaalde aantal punten vorig jaar favoriet om de kampioenstitel te pakken. Leeuwerik Landen en Paul Gerard Beringen volgen op redelijke afstand op plaatsen 2 en 3.

In afdeling 7 had Omloop Kluisbergen een eigen weekendtocht. Het brengt hen voorlopig op de tweede plaats. Aan de leiding staat Heikabouters As. De kampioen 2022 van afdeling 8 is op basis van het behaalde puntenaantal vorig jaar topfavoriet om ook in afdeling 7 de titel te pakken en ze lijken na 1 maand competitie goed op weg om deze dubbelslag te slaan. Op de derde plaats vinden we de Grevenbroekers en dat is toch een beetje een verrassing. Vorig jaar zakte deze club uit afdeling 6 maar er moet aan toegevoegd worden dat ze reeds een eigen organisatie hadden en dit een serieuze impact heeft omdat de competitie nog maar 1 maand ver is.

Onderaan lijken Beekakkers Beerse het moeilijk te krijgen maar dat is niet onlogisch op basis van het behaalde aantal punten in 2022.

In afdeling 8 hadden de Sparrentrippers Lanaken een eigen weekendtocht.Ze schoten er weinig mee op want ze blijven op plaats 6 steken. De Winkelse Stappers behouden de leiding voor Wandelclub Diksmuide. WVK Puurs rukt op naar plaats 3.

In afdeling 9 staat nieuwkomer Kasseistappers Eernegem aan de leiding met 11 punten voorsprong op WSV Baasrode. De Kouterstappers vervolledigen voorlopig het podium. Opmerkelijk is dat WSV Baasrode vorig jaar uit afdaling 8 zakte maar nu reeds een derde van het puntenaantal van vorig jaar verzamelde.

Roal Benti uit Sint-Jan-in-Eremo is voorlopig de fiere leider in tweede afdeling. Op basis van het puntenaantal van vorig jaar en op basis van de geografische ligging tegen de Nederlandse grens, is het toch wat verrassend dat deze Oost-Vlaamse grensclub aan de leiding prijkt. We roepen dan ook Roal Benti uit tot onze club van de week .

Volgende afspraak op woensdag 15 februari 2023 (by anonymus)

Bekijk het klassement 2023

Klassement 2022

About the author

%d bloggers liken dit: