Clubkampioenschap 2023: 14 maart

Commentaar en analyse bij het WSVL-clubkampioenschap

Onderstaande commentaar is gebaseerd op het klassement zoals het gepubliceerd was op dinsdag 14 maart om 16 uur. In veel afdelingen beginnen zich kleine groepjes clubs af te zonderen, zowel aan de kop als in de staart van veel afdelingen. Waar er vorige week in veel afdelingen vaak nog een tiental kanshebbers waren om de drie eerste plaatsen te ambiëren, wordt dit nu vaak herleid tot een vier- à vijftal clubs. Uiteraard werpt Egmont Zottegem zich op als de gedoodverfde algemene kampioen maar ook in afdelingen 5, 6 en 9 werpt telkens 1 club zich nadrukkelijker op als de toekomstige kampioen. En dat is vrij vroeg op het jaar. De volgende analyse verschijnt op woensdag 29 maart 2023.

In afdeling 1 had vierde in de stand Milieu 2000 Lommel een eigen weekendtocht en ook zesde in de stand Lachende Wandelaars Aalter had een weekendtocht die bovendien een Bonustocht was. Zowel Lommel als Aalter slaagden erin om een plaats op te schuiven. Egmont Zottegem voert het klassement aan met een voorsprong van reeds meer dan 1300 punten op de Padstappers Geraardsbergen. De club uit Geraardsbergen komt voorlopig in elk geval beter uit de verf dan vorig jaar. Onderaan staat Vossen Buggenhout nog iets meer dan vorige keer geïsoleerd op de laatste plaats. De Boerenkrijgstappers Overmere en WSP Heverlee-Leuven bezetten de andere 2 degradatieplaatsen. Ook deze 2 clubs verliezen langzaam meer voeling met de clubs die op de eerste veilige plaatsen staan.

In afdeling 2 ging Vier op 1 Rij Zedelgem voorbij Wandelclub Nieuwpoort naar de kop van de rangschikking. Beide clubs behouden wel wat voorsprong op Roal Benti op plaats 3 en Voetje voor Voetje Gits op plaats 4. Die 4 clubs nemen globaal echter meer afstand van de rij achtervolgende clubs die volgen. Het is vroeg om voorspellingen te doen maar het lijkt erop dat de eerste 4 clubs onderling gaan uitmaken welke 3 clubs de promotie naar eerste afdeling gaan waarmaken. Onderaan had de voorlaatste in de stand Pompoenstappers Kasterlee een eigen weektocht en Heikneuters Genk op de eerste veilige plek een eigen weekendtocht. Zowel de Pompoenstappers als de Heikneuters konden hiervan profiteren om op te schuiven in de stand. De Pompoenstappers gaan van de laatste plaats naar plaats 23 en de Heikneuters van 23 naar 21. Herentalse WV en de Sint-Jansstappers Essen bezetten nu de laatste 2 plaatsen.

In afdeling 3 had derde in de stand Wandel Mee Brueghel Peer een eigen weektocht en een eigen weekendtocht die bovendien een Bonustocht was. De club uit Peer rukt meteen voorbij Wandelclub Koekelare en Nooit Moe Boezinge op naar de leiding. De remonte van Nooit Moe Boezinge is opmerkelijk. We hadden het reeds van begin af aan voorspeld dat deze club zich op basis van het behaalde aantal punten vorig jaar in de top 3 zou nestelen en nu staan ze mooi te pronken op plaats 2. Land van Rhode valt van 2 naar 4 en ook Postiljon Merelbeke verliest een plaatsje. De club uit Merelbeke ziet Textieltrekkers Vichte voorbij komen. Onderaan gaat Kadee Bornem voorbij de Witloofstappers Kampenhout naar de eerste veilige plaats. De degradatieplaatsen worden naast de club uit Kampenhout bezet door Manke Fiel Asse en Zelden Rust Terneuzen. De kloof tussen deze 3 clubs en de rest wordt iets groter.

In vierde afdeling had leider Nacht van Vlaanderen Torhout een eigen weekendtocht die bovendien een Bonustocht was en had vijfde in de stand Sporton Deurne/Diest een eigen weektocht. Toch ziet de club uit Torhout Bollekens Rotselaar op plaats 2 wat punten inlopen. Margrietestappers Lichtervelde zakt naar plaats 3. Deze 3 clubs uit de kop van de rangschikking lopen echter gezamenlijk verder uit op eerste achtervolgers Horizon Opwijk en Sporton Deurne/Diest. Onderaan had voorlaatste Burchtstappers Herzele een eigen weekendtocht net zoals Eurek@ Bilzen die net boven de degradatieplaatsen stond. De club uit Herzele blijft op de voorlaatste plaats staan en kon eigenlijk weinig punten goedmaken. Eurek@ Bilzen daarentegen springt meteen van plaats 23 naar plek 18. Naast de Burchtstappers Herzele vinden we ook nog de Ijzerstappers Lo-Reninge en de Waterhoekstappers Heestert op de degradatieplaatsen.

In afdeling 5 heeft Kreketrekkers Kortemark er een flinke snok aan gegeven. De voorsprong is gegroeid tot 251 punten. Rustige Bosstappers Jabbeke blijft plaats 2 behouden en ook Samen Uit Samen Thuis Houthalen houdt stand op plaats 3. Ook hier lopen de eerste 3 clubs verder weg van de achtervolgende clubs. Het is allemaal nog speelbaar maar geleidelijk wordt het kloofje groter. Onderaan blijft de oudste club van het land OK 50 Zonhoven op de laatste plaats staan. De achterstand op voorlaatste Opsinjoorke Mechelen werd echter een klein beetje kleiner. De derde degradatieplaats wordt ingenomen door Noorderkempen Hoogstraten. De achterstand van deze 3 clubs op de clubs boven hen wordt ook hier een beetje groter.

In afdeling 6 loopt leider Bosdravers Eksel steeds verder weg van de rest en maakt zo de favorietenrol waar.Donderslagtrippers Meeuwen op 2 en Kwik Bornem op 3 bezetten de promotieplaatsen. Vooral Kwik Bornem zette een stevige remonte in en komt van plaats 7 naar plaats 3. Ook Velodroomvrienden Moorslede maakte wat plaatsjes goed en ligt op plaats 4 op vinkenslag. Paul Gerard Beringen verloor dan weer een aantal plaatsen. Onderaan schuift Trekplosters Zellik wat naar boven en hijst zich uit de onmiddellijke degradatiezone. Die eer laten ze nu aan de Sinjorenstappers Wilrijk. De 2 andere degradatieplaatsen worden bezet door Kruikenburg Ternat en Voor de Wind Oostburg.  

In afdeling 7 had leider Heikabouters As een eigen weektocht. Ze verdubbelen meteen de voorsprong van 42 tot 84 punten. De Grevenbroekers Hamont-Achel blijven verrassen en houden zeer goed stand op plaats 2. Lustige Stappers Post Langdorp bezet plaats 3. Die drie clubs sluiten wat verder weg van de achtervolgers. Onderaan blijven de drie laatste plaatsen in handen van de drie zelfde clubs: Vitales Hoeselt, Op Stap Zwalm en Beekakkers Beerse. Zwalm en Beerse zien de andere clubs wat weglopen maar Vitales Hoeselt kon de kloof wat kleiner maken. De club uit Hoeselt mag de hoop koesteren om naar de veilige plaatsen op te schuiven. Marchmannekes Waarschoot en CSC Lierde zijn gewaarschuwd.

In afdeling 8 had derde in de stand Winkelse Stappers een eigen weektocht en kon zich op die manier opnieuw voorbij WVK Puurs naar plaats 2 hijsen. Wandelclub Diksmuide blijft aan de leiding en kon de voorsprong iets meer uitdiepen tot bijna 100 punten. Onderaan verliest Gedoviba als laatste in de stand keer op keer wat terrein. Het is nooit spectaculair maar wel gestaag. WSV Wit-Blauw Scherpenheuvel deed onderaan de beste zaak en hijst zich naar de eerste veilige plaats. De voorsprong is geenszins geruststellend maar ze haalden onderaan wel de meeste punten van de clubs daar beneden. Naast Gedoviba bezetten Jo-Ne Vijlen en de Vosbergstappers de andere 2 degradatieplaatsen.

In afdeling 9 blijft Kasseistappers Eernegem aan de leiding. Vorige keer bedroeg de voorsprong 104 punten op Kloenstappers Rumbeke en daar is slechts 1 puntje bijgedaan. Maar 105 punten in deze afdeling is aanzienlijk. Kouterstappers Zaffelare blijft derde maar verliest terrein op de 2 koplopers. Ook de voorsprong ten opzichte van Buskanters Houthulst en Michiel Mispelonvrienden Handzame is geslonken.

Kasseistappers Eernegem is een nieuwkomer in afdeling 9 en nam prompt de leiding met een voorsprong van meer dan 100 punten wat serieus veel mag worden genoemd in deze afdeling. De voorsprong blijkt bovendien wekelijks te groeien. De jonge club is ook actief op het gebied van ledenwerving. We roepen daarom Kasseistappers Eernegem uit tot onze club van de week .

Volgende afspraak op woensdag 29 maart 2023 (by anonymus)

Bekijk het klassement 2023

Klassement 2022Winnaars 2022

About the author

%d bloggers liken dit: