Clubkampioenschap 2023: 31 mei.

Commentaar en analyse bij het WSVL-clubkampioenschap

Onderstaande commentaar is gebaseerd op het klassement zoals het gepubliceerd was op dinsdag 30 mei om 20 uur.

Er bewoog in de voorbije periode hier en daar wat aan de top van een aantal afdelingen. Intussen is ook bekend dat een aantal clubs stoppen eind december 2023. Zo stoppen Kwartels Assenede definitief als wandelclub. De Kwartels zitten in afdeling 3 en het is weinig waarschijnlijk dat de club na de competitie 2023 uit deze afdeling zakt. Dat betekent dat vanaf afdeling 4 er in elke afdeling een bijkomende stijger zal zijn. Ook de Horizonstappers Lubbeek verdwijnen uit afdeling 7 en ook van die club wordt niet verwacht dat ze binnen het competitieformat zullen degraderen. Dat betekent dat er in afdeling 8 en 9 telkens minimaal 5 clubs zullen promoveren. Dat verhoogt uiteraard de spanning bovenaan in diverse afdelingen.

De volgende analyse verschijnt op woensdag 21 juni 2023.

In afdeling 1 hadden heel wat clubs aan de top een eigen weekendtocht: leider Egmont Zottegem organiseerde zelfs een bonustocht en verder ook Padstappers Geraardsbergen (2), Natuurvrienden Deinze (3), Milieu 2000 Lommel (4), de Florastappers Gent (5) en de Spartastappers Ardooie (7). Natuurvrienden Deinze organiseerde bovendien ook nog eens een avonddriedaagse gevolgd door een supplementaire vrijdagtocht! Dat alles heeft weinig invloed gehad op de rangschikking als dusdanig behalve dat Natuurvrienden Deinze voorbij Padstappers Geraardsbergen naar de tweede plaats ging. De onderlinge verschillen kenden wel wijzigingen. Zo loopt leider Egmont Zottegem verder uit, nadert Florastappers Gent serieus op de club uit Lommel met als inzet plaats 4 en lopen zowel Deinze als Geraardsbergen verder weg op plaats 2 en 3 van de achtervolgers.

Onderaan had Natuurvrienden Zoersel een eigen weektocht en een weekendtocht. Ook WSP Heverlee-Leuven  mocht een weekendtocht opzetten terwijl de 7Mijl-Stappers Moorsele zich deze keer tevreden stelden met een weektocht. Het bizarre is dat Natuurvrienden Zoersel ondanks deze dubbele organisatie een plaats zakt en op een degradatieplaats terecht gekomen is. Vossen Buggenhout op de laatste plaats ziet de andere clubs steeds verder weglopen.

In afdeling 2 had Vier op 1 Rij Zedelgem (2) een weektocht. Toch blijft alles een beetje zoals het drie weken geleden was. Wandelclub Nieuwpoort behoudt de leiding voor Vier op 1 Rij Zedelgem. Voetje voor Voetje Gits ging voorbij Roal Benti naar plaats 3 en zo staan de drie clubs die vorig jaar promoveerden vanuit afdeling 3 naar afdeling 2 weer netjes bovenaan, zij het voorlopig in een andere volgorde.

Onderaan had Heikneuters Genk (25) naast een eigen weektocht ook nog eens een weekendtocht. De weekendtocht was bovendien een Bonustocht. Een ideale gelegenheid om zich aan de laatste plaats te onttrekken. Ook Smokkelaars Stekene (21) had een weekendtocht die een Bonustocht was. Beide clubs slaagden in hun opzet. Heikneuters Genk klom van plaats 25 naar plaats 22 en Smokkelaars Stekene ging naar plaats 18. De rode lantaarn is nu in handen van Pompoenstappers Kasterlee. Maar die hebben binnenkort een eigen weekendtocht. Het laat zich raden dat de laatste plaats volgende keer in handen is van een andere club want het is daar best spannend onderaan afdeling 2. Het verschil tissen de laatste en de club op de eerste veilige plek bedraagt slechts iets meer dan 150 punten. Dat is in afdeling 2 eigenlijk slechts een peulschil.

In afdeling 3 had Land van Rhode, vijfde in de stand, een eigen weekendtocht die ook een Bonustocht was. Daarmee gaat de club voorbij Wandel Mee Brueghel Peer en rukt op naar de tweede plaats. Nog straffer deed Nooit Moe Boezinge die de leidersplaats innam en reeds meer dan 220 punten voorsprong telt. De kans is niet gering dat de club uit Boezinge zich na de kampioenstitel vorig jaar in afdeling 4 een tweede keer opeenvolgend tot kampioen mag kronen.

Onderaan verliest Witloofstappers Kampenhout steeds meer terrein op de clubs boven hen. Ook Tornado Boortmeerbeek op de derde degradatieplaats moet een versnelling hoger schakelen want het kloofje tot de eerste veilige plaats wordt week na week ietsje groter.

In vierde afdeling had Aviflorastappers Ingelmunster (5) een eigen weektocht.Leider Horizon Opwijk organiseerde een eigen weekendtocht. Ook Sporton Deurne/Diest (7) had die eer en Margrietestappers Lichtervelde (4) voegde daar zelfs een Bonustocht aan toe.

Horizon Opwijk wist munt te slaan uit de eigen weekendtocht want de club verstevigt de leiderspositie. Bollekens Rotselaar blijft stevig tweede. Deze beide clubs hebben een grote voorsprong op de achtervolgers. Tot op heden was er een grote strijd voor de derde promotieplaats tussen de clubs Nacht van Vlaanderen Torhout en Margrietestappers Lichtervelde maar omwille van de stopzetting eind 2023 van Kwartels Assenede mag ook de vierde in de stand naar afdeling 3. In principe kan er ook een daler minder zijn in afdeling 3 maar dan moet het puntenaantal van de derde daler uit afdeling 3 hoger liggen dan dit van de vierde in afdeling 4. En dat is geenszins het geval. Het lijkt erop dat de derde en vierde promotieplaatsen in handen zullen komen van de clubs uit Torhout en Lichtervelde want de kloof met de vijfde in de stand bedraagt reeds meer dan 500 punten.

Onderaan organiseerde Bosgeuzen-Voorkempen een weekendtocht net zoals Eurek@ Bilzen met dit verschil dat deze laatste wandeling ook een Bonustocht was.

Beide clubs naderen een beetje op de club die de eerste veilige plaats bezet maar helemaal tevreden kunnen deze beide clubs niet zijn. Het voordeel dat ze op jaarbasis meer tochten organiseren dan de clubs boven hen is bijna rechtgetrokken.

In afdeling 5 had Samen Uit Samen Thuis Houthalen (2) een eigen weekendtocht. Deze club profiteert maximaal want Houthalen gaat naar de leiding. De voorsprong ten opzichte van Kreketrekkers Kortemark blijft evenwel gering. Deze beide clubs hebben evenwel respectievelijk reeds meer dan 500 en 440 punten voorsprong op Mijnlamp Beringen op plaats 3. Ook in deze afdeling gaat de vierde club mee promoveren en op dit ogenblik ligt Rustige Bosstappers Jabbeke hiervoor in de meest gunstige positie.

Onderaan laat Zilverdistel Dendermonde de laatste plaats opnieuw over aan Noorderkempen Hoogstraten. Maar gezien de geringe verschillen is daar absoluut nog niet uitgemaakt welke 3 clubs volgend jaar in een lagere afdeling uitkomen.

In afdeling 6 hadden Velodroomvrienden Moorslede (2) en  Paul Gerard Beringen (6) een eigen weektocht. Leider Bosdravers Eksel en Kwik Bornem (3) mochten zich zelfs opmaken voor een eigen weekendtocht.

De eerste conclusie is vooral dat de club uit Moorslede de beste zaak deed. Ze maakten voorbije periode heel wat punten goed op de Bosdravers Eksel en liggen nog slechts 33 punten achter. Kwik Bornem op plaats 3 moet toch een klein beetje de rol lossen. Ook in deze afdeling zal de vierde in de stand promoveren. In die zin deed de Leeuwerik Landen een goede zaak en verzamelde veel punten. Donderslagtrippers Meeuwen op plaats 5 mag zeker ook nog hoop koesteren om dat vierde ticket binnen te halen.

Onderaan had Sinjorenstappers Wilrijk (21) een eigen weekendtocht. Dat is de club niet zo goed bekomen want de club springt weliswaar voorbij de Dommeltrippers Neerpelt maar anderzijds steken 2 andere clubs hen voorbij. Maar het blijft spanning troef onderaan deze afdeling want het verschil tussen de clubs op plaatsen 16 en 24 bedraagt minder dan 200 punten. Dat betekent dat niet minder dan 9 clubs nog in aanmerking komen voor 2 degradatieplaatsen. Voor de Wind Oostburg op de laatste plaats zal zich in dat debat niet meer kunnen mengen. Daarvoor is de achterstand te groot geworden.

In afdeling 7 vergroot Heikabouters As de voorsprong, zij het niet spectaculair. Lustige Stappers Post Langdorp blijft op plaats 2. De grootste sprong komt van Omloop Kluisbergen die van plaats 6 opklimt naar plaats 3. Ook in deze afdeling gaat de club op plaats 4 promoveren. Daar liggen de Grevenbroekers, de Sluisstappers Nieuwenrode en de Vreugdestappers Huldenberg met slechts een verschil van 29 punten heel dicht bij elkaar. Daar mogen we nog een spannende strijd verwachten.

Onderaan ging Op Stap Zwalm nu ook voorbij de Marchmannekes Waarschoot naar de eerste veilige plaats. De Beekakkers Beerse op de laatste plaats verliest steeds meer terrein ten opzichte van de clubs boven hen. Ook voor Vitales Hoeselt en de Marchmannekes Waarschoot belooft het een moeilijke competitie te worden.

In afdeling 8 had leider Wandelclub Diksmuide een eigen weektocht. Dat liet de leider toe de voorsprong nog wat verder uit te bouwen tot reeds meer dan 400 punten. Dat is in afdeling 8 een heel comfortabele voorsprong.  In deze afdeling gaan er trouwens vijf clubs promoveren omdat de Horizonstappers Lubbeek in afdeling 7 aan het eind van 2023 ook de handdoek gooien. De beste papieren na de leider uit Diksmuide liggen hiervoor bij WVK Puurs op plaats 2, Winkelse Stappers op plaats 3 en Old-Timestappers Veltem Beisem op plaats 4. Voor plaats 5 wordt het zeker nog spannend tussen De Engel Leuven, Iris Kortessem en de Ravelse Wandelaars.

Onderaan had Wit-Blauw Scherpenheuvel (22) een eigen weekendtocht en sprong daarmee voorbij Buencamino De Panne naar plaats 21. Voor de rest beweegt er heel weinig onderaan deze afdeling. Iedereen blijft zijn plaats behouden en ook de onderlinge verschillen wijzigen nauwelijks.

In afdeling 9 slaagde Kloenstappers Rumbeke erin om Kasseistappers Eernegem van de leiding te verdringen. De club uit Rumbeke was reeds een tijdje bezig om de puntenkloof met de Kasseistappers te verkleinen en die inhaalrace hebben ze nu succesvol afgerond. Deze beide clubs lopen wel steeds verder weg van de achtervolgers. Dorpscomité Bogaarden en Kouterstappers van hun kant slaagden erin om voorbij Bavostappers Bavikhove naar respectievelijk plaats 3 en 4 te gaan. Maar waarschijnlijk volgt voor al die clubs de promotie want we weten nu reeds met zekerheid dat er aan het eind van dit jaar door de stopzetting van Kwartels Assenede en Horizonstappers Lubbeek vijf clubs zullen promoveren. Beiaardstappers op plaats 6 heeft slechts 6 punten achterstand op plaats 5 en komt dus zeker nog in aanmerking. Dat ligt anders bij Heikrekels Maasmechelen op plaats 7 want ook die club gooit de handdoek aan het eind van 2023.

In afdeling 3 ging Nooit Moe Boezinge voorbij Wandel Mee Brueghel Peer naar de leiding. Dat is toch merkwaardig want de club uit Boezinge organiseert zelf weinig tochten terwijl Wandel Mee Brueghel de meeste tochten organiseert van alle aangesloten clubs binnen Wandelsport Vlaanderen, Eurodax niet meegerekend. Dat wijst op een enorme activiteitsgraad van de wandelende leden van Nooit Moe. Intussen heeft de club uit Boezinge een voorsprong van meer dan 200 punten op achtervolger Land van Rhode die eveneens voorbij de club uit Peer ging. We roepen daarom Nooit Moe Boezinge uit tot onze club van de week.

Volgende afspraak op woensdag 21 juni 2023 (by anonymus)

Bekijk het klassement 2023

Klassement 2022Winnaars 2022

About the author

%d bloggers liken dit: