Clubkampioenschap 2023: 08 mei.

Commentaar en analyse bij het WSVL-clubkampioenschap

Onderstaande commentaar is gebaseerd op het klassement zoals het gepubliceerd was op maandag 8 mei om 20 uur.

De vorige keren was er weinig beweging in de rangschikkingen maar deze keer zijn er toch wat ingrijpende wijzigingen. Daar heeft Vlaanderen Wandelt veel mee te maken omdat er 5 punten te verdienen waren.

De volgende analyse verschijnt op woensdag 31 mei 2023.

In afdeling 1 had leider Egmont Zottegem een eigen weektocht. Padstappers Geraardsbergen had een eigen weekendtocht die bovendien een Bonustocht was. Beide clubs profiteren maximaal. De eenzame leider uit Zottegem vergroot nogmaals de voorsprong en is onbereikbaar geworden voor de andere clubs. De club uit Geraardsbergen verovert opnieuw plaats 2. De achterstand van achtervolgers Natuurvrienden Deinze en Milieu 2000 Lommel op de Padstappers is echter van die aard dat het zeer goed denkbaar is dat we volgende periode een nieuwe tweede krijgen. Lachende Wandelaars Aalter is wel uit de top 7 weggezakt. We vinden deze club nu pas terug op plaats 9. Onderaan ziet het er steeds benarder uit voor de Boerenkrijgstappers Overmere en Vossen Buggenhout die de 2 laatste plaatsen bezetten. Ze zien periode na periode de concurrenten wat verder weglopen. De derde degradatieplaats wordt nu bezet door WSP Heverlee-Leuven maar de achterstand van deze club op de clubs boven hen is overbrugbaar.

In afdeling 2 had Roal Benti Sint-Jan-in-Eremo (3) een eigen weekendtocht die bovendien een Bonustocht was. Even leek het erop dat ze op plaats 2 afstevenden maar in extremis ging Vier op 1 Rij Zedelgem er opnieuw over. Het verschil bedraagt slechts 2 punten. Nieuwe leider werd Wandelclub Nieuwpoort die maximaal kon profiteren van Vlaanderen Wandelt door met het grootste autocarcontingent de oversteek naar Sint-Truiden te maken en zo een mooie kloof kon uitbouwen. Voetje voor Voetje Gits blijft als vierde in de slipstream van Roal Benti en de club uit Zedelgem. Onderaan doet Sint-Jansstappers Essen een fikse sprong van plaats 24 naar plaats 20. Herentalse WV laat de laatste plaats nu aan de Heikneuters uit Genk. Maar het zit tussen de laatste 6 clubs allemaal nog erg dicht bij elkaar. Het wordt nog hard bikkelen om uit te maken welke 3 clubs aan het eind van dit jaar zullen degraderen.

In afdeling 3 had leider Nooit Moe Boezinge net als achtervolger Wandel Mee Brueghel Peer (2) een eigen weektocht. Postiljon Merelbeke op plaats 6 had zelfs een eigen weekendtocht.. Wandel Mee Brueghel kon in elk geval maximaal profiteren want de club verovert opnieuw de koppositie ten nadele van Nooit Moe Boezinge die nu de eerste achtervolger werd op heel korte afstand. Postiljon Merelbeke kon echter niet profiteren want de club blijft op plaats 6 steken. WSK Marke komt plots opzetten op plaats 3 maar daar heeft Vlaanderen Wandelt veel mee te maken want de club was organisator van Vlaanderen Wandelt West-Vlaanderen. Benieuwd of de club zich ook de volgende weken kan handhaven op deze onverhoopte plaats. Wandelclub Koekelare blijft verder wegzakken en kampeert nu op plaats 7.  Onderaan kunnen we gerust stellen dat Zelden Rust Terneuzen reeds tot degradatie veroordeeld is maar ook de Witloofstappers Kampenhout moeten zich snel herpakken want anders vergezellen ze met zekerheid de club uit Terneuzen. Voor het derde degradatieticket ligt de strijd nog volop open.

In vierde afdeling neemt Horizon Opwijk de leiding over van Bollekens Rotselaar. De voorsprong bedraagt 159 punten. De extra punten die er te verdienen waren tijdens Vlaanderen Wandelt zullen hier wel een rol hebben gespeeld maar ook tijdens de periode die Vlaanderen Wandelt voorafging, was Horizon Opwijk de kloof reeds aan het verkleinen. Tegelijk loopt ook Bollekens Rotselaar verder weg van de achtervolgers. Het lijkt erop dat de 4 West-Vlaamse clubs Nacht van Vlaanderen Torhout, Margrietestappers Lichtervelde, Aviflorastappers Ingelmunster en 12 uren van Lauwe onderling zullen uitmaken wie het derde promotieticket in de wacht sleept. Onderaan organiseerde Burchtstappers Herzele Vlaanderen Wandelt Oost-Vlaanderen. Gezien het grote gewin van 5 punten per deelnemer een unieke kans voor de club om zich wat hoger op te werken en zich vooral uit de degradatiezone te wringen. Ze winnen 2 plaatsen en staan op de eerste veilige plaats. Waterhoekstappers Heestert (22) had een gewone weekendtocht en wint eveneens 2 plaatsen.

In afdeling 5 hadden leider Kreketrekkers Kortemark,  Rustige Bosstappers Jabbeke (3) en Mijnlamp Beringen-Mijn (4) een eigen weekendtocht. Voor leider Kreketrekkers Kortemark was het toch eerder een ontgoocheling want ze zien Samen Uit Samen Thuis Houthalen een kloof van 240 punten ineens reduceren tot 20 punten. De club uit Houthalen was op basis van het puntenaantal in 2022 trouwens de gedoodverfde favoriet in deze afdeling en het lijkt erop dat ze deze favorietenrol waar gaan maken. Mijnlamp Beringen scoorde ook beter met de eigen tocht dan Bosstappers Jabbeke want de Limburgse club steekt de club uit West-Vlaanderen voorbij en staat nu op plaats 3. Het lijkt erop dat de clubs uit Kortemark en Houthalen voor de achtervolgers te zwaar wegen en dat ze deze niet meer bij zullen kunnen benen. Voor plaats 3 komen naast de clubs uit Beringen en Jabbeke ook nog de Lummense Dalmatiërs in aanmerking. Onderaan had OK 50 Zonhoven (22) een eigen weektocht terwijl Zilverdistel Dendermonde (24) een eigen weekendtocht had. Voor de club uit Dendermonde was het zeker geen succesverhaal want ze zijn op de laatste plaats terecht gekomen. De club uit Zonhoven kon wel maximaal profiteren want ze stegen van plaats 22 naar plaats 18. Het blijft daar beneden wel een spannende strijd want het verschil tussen plaats 19 en de hekkensluiter bedraagt slechts 170 punten. Elke keer opnieuw zien we daar plaatsverschuivingen.

In afdeling 6 hadden Donderslagtrippers Meeuwen (5) en Wandelclub Sint-Pieters-Leeuw (6) een eigen weekendtocht. Beide clubs schoten er echter weinig mee op. De Donderslagtrippers gaan wel voorbij Holsbeek naar plaats 4 maar Sint-Pieters-Leeuw tuimelt zelfs uit de top zeven. De Velodroomvrienden Moorslede gaan niet enkel voorbij Kwik Bornem naar plaats 2 maar naderen ook behoorlijk op leider Bosdravers Eksel. De Leeuwerik Landen springt van plaats 8 naar plaats 5. Als sprong kan dit tellen! Onderaan had Dommeltrippers Neerpelt (20) een eigen weekendtocht die bovendien een Bonustocht was. Een ideale gelegenheid voor de Dommeltrippers om zich wat verder uit de gevarenzone te stappen maar toch blijft deze club op plaats 20 steken. Voor de rest zijn er onderaan wat kleine onderlinge plaatswijzigingen maar de verschillen blijven uiterst minimaal. Daar is het nog allemaal heel spannend want het verschil tussen plaats 20 en 24 bedraagt slechts 29 punten. Volgende keer kan de rangschikking onderaan weer helemaal op zijn kop staan.

In afdeling 7 had leider Heikabouters As een eigen weektocht. Omloop Kluisbergen (6) organiseerde op zijn beurt een eigen weekendtocht die bovendien een Bonustocht was. Heeft dit veel opgeleverd? Heikabouters As kon in elk geval zijn voorsprong weer wat groter maken ten opzichte van achtervolger Lustige Stappers Post Langdorp maar erg overtuigend is het verschil nog niet. Omloop Kluisbergen kon ook wat punten goedmaken op de clubs boven hen maar de club blijft evenwel op plaats 6 staan. In deze afdeling blijft er heel veel spanning aan de top. Zo bedraagt het verschil tussen leider Heikabouters As en Omloop Kluisbergen op plaats 6 slechts 322 punten. Alles is daar nog speelbaar. Onderaan ontstijgen de Lennikse Windheren de onderste regionen. De andere clubs blijven min of meer hun plaats behouden behalve Op Stap Zwalm die voorbij Vitales Hoeselt naar plaats 23 gaat. Maar plaats 23 is desalniettemin nog steeds een degradatieplaats.

In afdeling 8 loopt leider Wandelclub Diksmuide ineens eenheel eind verder weg van de achtervolgers. Daar zal Vlaanderen Wandelt waarschijnlijk voor een stuk tussen zitten. Het verschil ten opzichte van achtervolger WVK Puurs bedraagt ineens 334 punten terwijl dit vorige keer slechts 66 eenheden bedroeg. De Old-Time stappers van Veltem-Beisem blijven op de derde plaats staan maar zien de Winkelse Stappers opnieuw een paar eenheden naderen. Dat kloofje bedraagt nog slechts 9 punten. Onderaan in deze afdeling had Buencamino De Panne op plaats 20 een eigen weektocht maar veel bracht het niet op want ze zakken een plaats. We zien ook staartclub Gedoviba de rode lantaarn doorgeven aan de Nederlandse club Jo-Ne Vijlen.

In afdeling 9 komt Kloenstappers Rumbeke als tweede in de stand week na week dichter bij koploper Kasseistappers Eernegem. Vorige keer bedroeg de achterstand nog 81 punten maar die is inmiddels geslonken tot 24 eenheden. Beide West-Vlaamse clubs lopen echter verder weg van de achtervolgers. Gezien de eerste drie club stijgen aan het eind van dit jaar, zullen we beide clubs volgend jaar met quasi zekerheid wel terugvinden in afdeling 8. De Bavostappers Bavikhove nestelden zich intussen op plaats 3. Deze derde plaats is zeker nog geen gelopen race maar toch tekent er zich langzaam een tendens af. Horizon Opwijk was reeds een tijdje aan een sterke remonte bezig maar de voorbije periode slaagde de club erin de koppositie te veroveren in afdeling 4. Samen met Bollekens Rotselaar bouwt deze club ook stelselmatig de voorsprong uit ten opzichte van de achtervolgers. Het lijkt ons meer dan waarschijnlijk dat deze beide clubs volgend jaar een afdeling hoger zullen acteren.

We roepen daarom Horizon Opwijk uit tot onze club van de week.

Volgende afspraak op woensdag 31 mei 2023 (by anonymus)

Bekijk het klassement 2023

Klassement 2022Winnaars 2022

About the author

%d bloggers liken dit: