Clubkampioenschap 2023: 19 september.

Commentaar en analyse bij het WSVL-clubkampioenschap

Onderstaande commentaar is gebaseerd op het klassement zoals het gepubliceerd was op dinsdag 19 september om 20 uur. De cijfers tussen haakjes achter clubs die voorbije periode een tocht organiseerden, wijzen op de plaats in de rangschikking die deze clubs innamen bij de vorige analyse. Deze plaats kan nu dus gewijzigd zijn.

De volgende analyse verschijnt op woensdag 18 oktober 2023.

In afdeling 1 had Milieu 2000 Lommel (4) een eigen weektocht. Hanske De Krijger Oudenaarde (6) en Natuurvrienden Deinze (2) organiseerden een eigen weekendtocht. Voor de club uit Deinze betrof het bovendien een Bonustocht.

De club uit Deinze verstevigt door de Bonustocht in elk geval zijn tweede plaats, dit op enorme afstand van leider Egmont Zottegem die met zekerheid zichzelf als absoluut kampioen zal opvolgen. De andere achtervolgers blijven allemaal op de plaats staan van het vorige verslag met uitzondering van Hanske de Krijger Oudenaarde die dank zij de eigen weekendtocht met kleine voorsprong voorbij Florastappers Gent is gegaan naar plaats 5.

Onderaan had Boerenkrijgstappers Overmere (24) een eigen weektocht, Vossen Buggenhout (25), Natuurvrienden Zoersel (23) en WSP Heverlee-Leuven (20) een eigen weekendtocht. Voor Heverlee-Leuven was dit zelfs een Bonustocht en een ideale gelegenheid om zich definitief aan het degradatiedebat te onttrekken. Het lijkt dat de club uit Leuven in zijn opzet is geslaagd. De club uit Leuven heeft bijna een voorsprong van bijna 800 punten ten opzichte van de eerste degradatieplaats. Boerenkrijgstappers blijft op de voorlaatste plaats staan maar knabbelt wat van de achterstand af ten opzichte van Natuurvrienden Zoersel. Voor de Vossen Buggenhout bracht de eigen tocht daarentegen weinig soelaas. De staartclub zag de achterstand enkel groter worden. 

In afdeling 2 had Voetje voor Voetje Gits (5) een eigen weekendtocht die bovendien een Bonustocht was. De club uit Gits profiteerde maximaal en kon alvast opnieuw voorbij Schooiers Wichelen naar plaats 4 op slechts enkele tellen van Vier op 1 Rij Zedelgem op plaats 3. Deze drie clubs lijken te strijden voor 1 promotieplaats. Wandelclub Nieuwpoort heeft zich inmiddels aan de leiding losgerukt en heeft bijna een bonus van 1.000 punten vergaard. Het lijkt erop dat de kustclub als kampioen naar afdeling 1 zal gaan. Roal Benti is een stevige tweede.

Onderaan hadden Brugsche Globetrotters (21) en Duintrappers Westende (22) een eigen weekendtocht. Voor de club uit Westende betrof het zelfs een Bonustocht. De Brugsche Globetrotters konden na afloop één plaatsje opschuiven en lijken zich definitief in veiligheid te hebben gebracht. De Duintrappers Westende mogen zich zeker nog niet veilig wanen maar ze konden de kloof met de drie potentiële degradanten verder uitdiepen. Dat is alvast geen goed nieuws voor Herentalse wv, Heikneuters Genk en Pompoenstappers Kasterlee. Periode na periode zien deze drie clubs de achterstand wat groter worden om de degradatie te ontlopen.

In afdeling 3 had Wandel Mee Brueghel (6) een eigen weektocht. Postiljon Merelbeke (3) en Textieltrekkers Vichte (4) organiseerden een eigen weekendtocht. Voor de club uit Vichte betrof het zelfs een Bonustocht. Vichte loopt wat in op Postiljon Merelbeke maar de club uit Merelbeke heeft als derde in de stand toch nog meer dan 100 punten voorsprong ten opzichte van de belagers uit Vichte. Naast Textieltrekkers Vichte lijkt enkel nog Wandel Mee Brueghel een bedreiging te vormen voor Postiljon met als inzet de derde  promotieplaats. De kampioenstitel wordt beslecht tussen Nooit Moe Boezinge en Land van Rhode. Boezinge houdt voorlopig moeizaam stand maar Land Van Rhode heeft nog 3 eigen tochten tegenover 1 exemplaar voor Nooit Moe Boezinge.

Onderaan had Tornado Boortmeerbeek (22) een eigen weektocht en IJsbrekers Haaltert (21) een eigen weekendtocht. De club uit Haaltert kon hiervan niet profiteren want de club verliest zelfs een plaatsje. Tornado Boortmeerbeek kon wel een plaatsje klimmen. Het lijkt er anderzijds wel op dat naast Zelden Rust Terneuzen ook Witloofstappers Kampenhout nu zeker is van degradatie. Voor de derde degradatieplaats ligt de strijd nog open tussen 4 clubs: Kwartels Assenede, IJsbrekers Haaltert, Tornado Boortmeerbeek en Manke Fiel Asse.

In vierde afdeling verliest leider Horizon Opwijk iets van zijn voorsprong ten opzichte van eerste achtervolger Bollekens Rotselaar maar de Opwijkse club heeft nog steeds een winstmarge van meer dan 200 punten. Margrietestappers Lichtervelde op plaats 3 isoleert zich meer en meer ten opzichte van de achtervolgers en lijkt op weg naar promotie. Voor Nacht van Vlaanderen Torhout op plaats 4 is het vooral wachten om de eindrangschikking te kennen ven Kwartels Assenede in afdeling 3. Kan de stoppende club Kwartels Assenede het behoud verzekeren, dan promoveert Nacht Van Vlaanderen Torhout met quasi zekerheid. Het verschil ten opzichte van vijfde in de stand Aviflorastappers Ingelmunster bedraagt inmiddels meer dan 600 punten.

Onderaan had Eurek@ (23) een eigen weektocht en Schorrestappers Boom (20) een eigen weekendtocht. Eurek@ zat bij de laatste 3, Schorrestappers bij de drie clubs net boven de drie potentiële degradanten. En de uitslag op de eigen tocht van beide clubs zegt veel over de verhoudingen. Schorrestappers Boom kon de voorsprong uitbouwen, Eurek@ blijft in woelig water. Zoals we het nu kunnen bekijken, zijn IJzerstappers en Bosgeuzen-Voorkempen definitief veroordeeld en heeft Eurek@ enkel nog een waterkansje.

In afdeling 5 had leider Samen Uit Samen Thuis Houthalen een dubbele weekendtocht. Ook eerste achtervolger Kreketrekkers Kortemark organiseerde een eigen weekendtocht. De club uit Houthalen kon hierdoor de voorsprong uitbouwen tot iets meer dan 300 punten. Beide clubs vergroten de afstand ten opzichte van de achtervolgers. Door het stoppen van Kwartels Assenede promoveren er vier clubs uit deze afdeling. Beringen Mijn lijkt een zekerheid en ook Wandelclub Temse op plaats vier is op goede weg want de kloof ten opzichte van plaats 5 wordt elke periode iets groter.

Onderaan had Morgenstond Humbeek (21) een eigen weekendtocht die bovendien een Bonustocht was. Deze tocht heeft geloond want Morgenstond kruipt twee plaatsjes hoger en lijkt definitief aan het degradatiedebat te ontsnappen. De drie clubs die op de degradatieplaatsen stonden, haalden beduidend minder punten dan de clubs die zich in de laagste veilige plaatsen bevinden. Het lijkt er dus benard uit te zien voor Noorderkempen Hoogstraten, Zilverdistel Dendermonde en OK50 Zonhoven, de oudste club van Wandelsport Vlaanderen.

In afdeling 6 had leider Bosdravers Eksel een eigen weektocht. Toch ziet deze club Kwik Bornem dichterbij komen. Het verschil bedraagt nog amper 2 punten. Velodroomvrienden Moorslede op plaats 3 ziet de achterstand groter worden. De strijd voor de kampioenstitel lijkt steeds meer een duel te worden tussen de clubs uit Eksel en Bornem. Het lijkt ook vrij zeker dat de club uit Moorslede mee zal promoveren. De spanning zit nu vooral rond plaats vier want door de stopzetting van Kwartels Assenede promoveert ook de vierde uit de stand. En daar zijn de verschillen tussen de vierde wsv Holsbeek en Donderslagtrippers Meeuwen als zesde in de stand met 102 punten vrij klein. Leeuwerik Landen bevindt zich als vijfde in de stand tussen beide clubs. Eén plaats voor drie clubs, superspannend!

Onderaan had Bokkenrijders Overpelt (20) een eigen weekendtocht. De club kon niet spectaculair verder afstand nemen van de achtervolgers maar haalde afgelopen periode toch de hoogste score. Voor De Wind Oostburg was reeds langer tot degradatie veroordeeld maar het lijkt er ook elke periode opnieuw steeds meer op dat Dommeltrippers Neerpelt en Kruikenburg Ternat deze club zullen vergezellen naar afdeling 7.

In afdeling 7 liep leider Heikabouters As verder uit op de achtervolgers en zet zijn mars richting kampioenstitel rustig verder.  Lustige Stappers Post Langdorp nestelde zich steviger op plaats 2 en Omloop Kluisbergen staat comfortabeler op plaats 3. Die 2 clubs kunnen eigenlijk ook op beide oren slapen want door 2 stoppende clubs in hogere afdelingen promoveren er vijf clubs uit afdeling 7. Langdorp en Kluisbergen zullen daar met hoge waarschijnlijkheid bij zijn. Omdat er bovendien een serieuze kloof gaapt tussen de eerste 5 clubs en de achtervolgers lijken we te mogen concluderen dat we de eerste 5 clubs volgend jaar terugvinden in afdeling 6.

Onderaan had Vitales Hoeselt (24) een eigen weekendtocht. Deze club kon niks goedmaken ten opzichte van Marchmannekes Waarschoot die op de eerste degradatieplaats staat. Maar Op Stap Zwalm op de eerste veilige plaats loopt iets verder weg van de drie clubs op de degradatieplaatsen. Voor staartclub ’t Beerke Beerse wordt de situatie stilaan hopeloos en ook voor Vitales Hoeselt en Marchmannekes Waarschoot wordt het zeer penibel.  

In afdeling 8 had Den Engel Leuven (5) een eigen weekendtocht. Omdat door stoppende clubs in hogere afdelingen de eerste zes clubs in deze afdeling zullen stijgen, was het resultaat van Den Engel dus niet onbelangrijk. De club uit Leuven kan met het resultaat eigenlijk niet tevreden zijn want de achtervolgers Ravelse wandelaars en Iris Kortessem kwamen voorbije periode dichterbij. Het belooft voor de plaatsen 5 en 6 nog spannend te worden. Voor de kampioenstitel blijft Wandelclub Diksmuide in polepositie liggen. WVK Puurs maakte voorbije periode wat van de achterstand goed maar bijna 400 punten goedmaken blijft moeilijk. Wandelclub Diksmuide organiseert dit jaar ook nog 2 eigen tochten waarvan één Bonustocht. WVK Puurs heeft nog slechts 1 eigen tocht. Old-Timestappers Veltem-Beisem en Winkelse Stappers liggen te ver achter ten opzichte van dit duo om nog echt te kunnen meespelen voor de titel.

Onderaan had Wit-Blauw Scherpenheuvel (23) een eigen weekendtocht maar toch blijft deze club op een degradatieplaats staan. Het was voor de club uit Scherpenheuvel de laatste eigen tocht terwijl de Vosbergstappers nog 2 eigen tochten hebben. Het wordt zeer moeilijk voor Wit-Blauw. Voor Gedoviba en Jo-Ne Vijlen lijkt de degradatie onafwendbaar.

In afdeling 9 had Kouterstappers Zaffelare (4) een eigen weekendtocht. Ze gaan daarmee nipt voorbij Dorpscomité Bogaarden naar plaats 3 maar op ruime afstand van de 2 koplopers. We weten reeds veel langer dat de kampioenstitel in handen zal komen van de Kloenstappers Rumbeke of van de Kasseistappers Eernegem. Eernegem kon voorbije periode een paar punten goed maken en blijft er de spanning in houden. Beide clubs hebben dit jaar nog een eigen tocht. Bij de clubs verderop is er onderling heel weinig veranderd.

Trekplosters Zellik heeft er op zijn minst een beroerd parcours opzitten. Aan het begin van deze competitie bengelde deze club in afdeling 6 steevast in de onderste gelederen maar begin juli klom de club voor het eerst naar plaats 20. En de club deed nog beter want eind augustus klommen ze naar plaats 17. Vandaag vinden we ze op plaats 18 wat toch op een nieuwe constante wijst op een hoger niveau. Blijkbaar zijn de leden van de club op een juiste manier wakker geschoten en laten ze wandelen weer primeren. We roepen daarom Trekplosters Zellik uit tot onze club van de week.

Volgende afspraak op woensdag 18 oktober 2023 (by anonymus).

Bekijk het klassement 2023

Klassement 2022Winnaars 2022

About the author

%d bloggers liken dit: