Clubkampioenschap 2023: 27 november.

Commentaar en analyse bij het WSVL-clubkampioenschap

Onderstaande commentaar is gebaseerd op het klassement zoals het gepubliceerd was op maandag 27 november om 20 uur. De cijfers tussen haakjes achter clubs die voorbije periode een tocht organiseerden, wijzen op de plaats in de rangschikking die deze clubs innamen bij de vorige analyse. Deze plaats kan nu dus gewijzigd zijn.

De volgende analyse, meteen ook de laatste voor 2023, verschijnt op woensdag 20 december 2023.

Intussen is er toch reeds een opmerkelijk feit. In 2022 verzamelden alle clubs over alle afdelingen 825.262 punten (afdeling 1: 238.931 – afdeling 2: 145.244 – afdeling 3: 124.236 – afdeling 4: 98.320 – afdeling 5: 71.213 – afdeling 6: 60.885 – afdeling 7: 40.376 – afdeling 8: 26.530 – afdeling 9: 19.527). Op 27/11 hadden alle clubs van afdeling 1 reeds 269.818 punten verzameld, in tweede afdeling 149.287 en in derde afdeling 130.812. Dat betekent dat de clubs in deze 3 afdelingen ruimschoots boven het puntenaantal van 2022 zullen gaan. Wellicht geldt dat ook voor alle andere afdelingen.

In afdeling 1 had toekomstig kampioen Egmont Zottegem een weekendtocht. Natuurvrienden Deinze (2), Padstappers Geraardsbergen (3) en Hanske De Krijger Oudenaarde (4) hadden een weekendtocht. Alle clubs blijven afgescheiden op hun plaats staan. Enkel Brigandtrotters Ingelmunster gaat voorbij Spartastappers Ardooie naar plaats 7. Dit heeft niks te maken met de allerhoogste top maar de clubs uit Ingelmunster en Ardooie vechten een onderling duel uit om de beste club van West-Vlaanderen te worden.

Onderaan hadden zowel 7mijl-stappers Moorsele (22) als Boerenkrijgstappers Overmere (24) een eigen weekendtocht. Voor Boerenkrijgstappers lijkt de winst onvoldoende om de degradatie nog te ontlopen. Ondanks de eigen organisatie is de achterstand ten opzichte van Natuurvrienden Zoersel opgelopen van 240 punten in voorbije periode naar 334 punten nu. Ook 7mijl-stappers Moorsele kon de eigen tocht niet verzilveren want de club werd voorbij gestoken door Natuurvrienden Zoersel en is op die manier op een degradatieplaats belandt. Maar het blijft wel zeer close tussen deze 2 clubs. Het verschil bedraagt slechts 26 punten. Voor Vossen Buggenhout was het doek reeds eerder gevallen

In afdeling 2 hadden Vier op 1 Rij Zedelgem (2) als Roal Benti (3) een eigen weekendtocht. Het heeft beide clubs iets sterker op plaats 2 en plaats 3 gezet. In die onderlinge strijd loopt de club uit Zedelgem iets verder uit op Roal Benti. De bedreiging op plaats 3 die een promotieplaats is, kan enkel nog komen van Voetje voor Voetje Gits. De voorsprong van Roal Benti op de club uit Gits bedroeg vorige keer 103 punten en is nu opgelopen tot 143 punten. Leider Wandelclub Nieuwpoort heeft net iets minder dan 1000 punten voorsprong ten opzichte van achtervolger Vier op 1 Rij Zedelgem. Maar de club uit Zedelgem heeft geen organisatie meer terwijl de club uit Nieuwpoort wel nog een eigen organisatie heeft. De kampioen is bekend.

Onderaan hadden Pompoenstappers Kasterlee (24) als Heikneuters Genk (25) een eigen weekendtocht. Voor Heikneuters Genk absoluut de laatste kans om zich nog in veiligheid te brengen, voor de Pompoenstappers restte er voor aanvang nog wat hoop dat er nog kansen kunnen komen. Beide clubs konden wat punten goedmaken ten opzichte van Duintrappers Westende op de eerste veilige plek. Ook Herentalse wv kon wat punten goedmaken ten opzichte van de club uit Westende. Maar Duintrappers Westende heeft als enige club onderaan nog een eigen tocht. Het zal hoe dan ook tussen deze vier clubs gaan om de drie degradanten aan te wijzen. En dan zouden we persoonlijk liefst de kaarten van Duintrappers Westende in handen hebben.

In afdeling 3 hadden zowel Wandel Mee Brueghel Peer (3) als Postiljon Merelbeke (5) een eigen weekendtocht. Het lijkt erop dat Wandel Mee Brueghel Peer de derde plaats definitief vast heeft en de promotie naar afdeling 2 afdwong. Op huidig ogenblik heeft de club uit Peer 546 punten voorsprong op Postiljon Merelbeke, de vierde in de stand. De club uit Merelbeke heeft dit jaar geen eigen organisaties meer terwijl de club uit Peer zelf nog 2 tochten organiseert. Voor de kampioenstitel blijft het erg spannend tussen leider Nooit Moe Boezinge en eerste achtervolger Land van Rhode. Het verschil bedraagt nu wel 99 punten terwijl het de vorige periode nog 79 punten bedroeg. Beide clubs hebben elk nog één eigen organisatie. Indien Nooit Moe Boezinge kampioen zou worden, dan zou dat een straffe stoot zijn want vorig jaar werden ze ook kampioen maar dan in vierde afdeling.

Onderaan hadden zowel IJsbrekers Haaltert (21) als Tornado Boortmeerbeek (23) een eigen weekendtocht. Dat heeft beide clubs geen windeieren gelegd want Tornado klom op naar plaats 20 en Haaltert bleef op plaats 21 maar vergrootte de voorsprong ten opzichte van de clubs op de degradatieplaatsen aanzienlijk. Zelden Rust Terneuzen en de Witloofstappers Kampenhout waren reeds tot degradatie veroordeeld maar dat lot is nu ook Kwartels Assenede beschoren.

In vierde afdeling hadden zowel leider Horizon Opwijk als Margrietestappers Lichtervelde (3) een eigen weektocht. Horizon Opwijk had bovendien nog een weekendtocht. Ook Nacht van Vlaanderen Torhout had een weekendtocht en die organisatie mocht als laatste kans gezien worden om Margrietestappers Lichtervelde nog te verdringen van de derde plaats want het was voor de club uit Torhout de laatste eigen tocht in 2023. Nacht van Vlaanderen Torhout is er in elk geval niet in geslaagd om Margrietestappers van de derde plaats te stoten. De achterstand is integendeel nog iets hoger opgelopen tot 329 punten. En dat heeft tot gevolg dat de club uit Torhout de promotie naar afdeling 3 mag vergeten want omdat Kwartels Assenede als stoppende club op een degradatieplaats zal eindigen, blijft het aantal promoverende clubs uit afdeling 4 beperkt tot drie. Om de kampioenstitel blijft het razend spannend. Bollekens Rotselaar kon de voorbije 2 periodes de achterstand op leider Horizon Opwijk stelselmatig verkleinen tot 91 punten maar ziet het verschil door de dubbele organisatie van Horizon Opwijk opnieuw oplopen tot 186 punten.  Beide clubs hebben elk nog één tocht. Van spanning gesproken!

Onderaan hadden zowel Eurek@ (23) als Bosgeuzen-Voorkempen (24) een eigen weekendtocht. Beide clubs konden hun achterstand serieus verkleinen ten opzichte van Burchtstappers Herzele die op de eerste veilige plaats staat. Eurek@ heeft nog slechts een achterstand van 48 punten ten opzichte van de club uit Herzele. Eurek@ heeft evenwel geen eigen organisatie meer om in één ruk de achterstand in een voorsprong om te buigen.

In afdeling 5 hadden zowel leider SUST Houthalen, Kreketrekkers Kortemark (2) en Wandelclub Temse (4) een eigen weekendtocht. De toestand aan de top in deze afdeling bleef eigenlijk ongewijzigd: leider Samen Uit Samen Thuis Houthalen wordt de kampioen, Kreketrekkers Kortemark is een heel sterke tweede, Mijnlamp Beringen-Mijn staat afgetekend derde en Wandelclub Temse al even afgetekend vierde. Door het stoppen van Kwartels Assenede promoveren vier clubs aan het eind van 2023 naar afdeling 4 en we hebben hiermee de vier promoverende clubs opgesomd.

Onderaan had OK50 Zonhoven (23) een eigen weektocht. Toch kon OK50 Zonhoven onvoldoende profiteren van de eigen tocht. De club blijft met teveel achterstand op de derde degradatieplaats staan. We vermoeden dat hiermee de laatste kans op handhaving is verkeken. De club boven OK50, Torenvrienden Oostham (22), heeft dit jaar nog twee eigen tochten terwijl OK50 Zonhoven er geen enkele meer heeft. De andere clubs lijken ons te ver weg. We besluiten op basis van de huidige puntentotalen dat Zilverdistel Dendermonde, Noorderkempen Hoogstraten en OK50 Zonhoven zich volgend jaar in afdeling 6 zullen bevinden. Op basis van dezelfde puntentotalen zullen de 3 bovengenoemde clubs het bovendien ook lastig krijgen om zich in afdeling 6 staande te houden.  

In afdeling 6 had Donderslagtrippers Meeuwen (6) een eigen weekendtocht die bovendien een Bonustocht was. Het liet de club uit Meeuwen toe om voorbij Leeuwerik Landen naar plaats 5 te springen maar uiteindelijk blijft de achterstand te groot ten opzichte van plaats 4 die recht geeft op promotie, zeker met de wetenschap dat wsv Holsbeek, vierde in de stand, nog op de allerlaatste dag van dit kampioenschap een eigen organisatie heeft terwijl Donderslagtrippers zonet zijn eigen laatste organisatie achter de rug heeft.  Het verschil tussen leider Bosdravers Eksel en eerste achtervolger Kwik Bornem is weer iets groter geworden en bedraagt intussen opnieuw 199 punten. Vorige keer bedroeg het slechts 96 punten. Door de stopzetting van Kwartels Assenede in afdeling 3 promoveren er vier clubs uit afdeling 6. Als wij vandaag de 4 clubs moeten aanduiden, dan lijkt het voor ons zeker dat naast Bosdravers Eksel, Kwik Bornem, Velodroomvrienden Moorslede ook wsv Holsbeek mee promoveert naar afdeling 5.

Onderaan hadden zowel Bokkenrijders Overpelt (20) als Dommeltrippers Neerpelt (24) een eigen weekendtocht. Dommeltrippers Neerpelt kon heel wat van de achterstand goedmaken maar kon enkel één plaats goedmaken en geraakte daarbij niet uit de degradatiezone. De club heeft geen eigen organisatie meer. Er is nog een achterstand van 23 punten ten opzichte van de eerste veilige plaats maar dat lijkt in de praktijk moeilijker overbrugbaar dan in theorie. Maar gezien de leden van de club nu een achterstand van 138 punten tot 23 punten wisten te reduceren, lijkt dit geen onmogelijke opdracht. Bokkenrijders Overpelt kon wel profiteren van de eigen tocht en lijkt nu helemaal zorgenvrij met betrekking tot degradatie.

In afdeling 7 had Omloop Kluisbergen (4) een eigen weektocht. Toch blijft Omloop Kluisbergen op plaats 4 staan en kon amper iets van de achterstand goedmaken ten opzichte van Vreugdestappers Huldenberg die op plaats 3 prijken. Door de stopzetting van Kwartels Assenede in afdeling 3 en de omzetting van ’t Wandel Voetje Ledegem tot wandelgroep in afdeling 6, promoveren er in afdeling 7 vijf clubs naar afdeling 6. Dat zijn met zekerheid toekomstige kampioen Heikabouters As, eerste achtervolger Lustige Stappers Post Langdorp, Vreugdestappers Huldenberg en Omloop Kluisbergen. Voor plaats 5 blijft het spannend tussen Grevenbroekers Hamont-Achel en Sluisstappers Nieuwenrode. Grevenbroekers kon de achterstand uit voorbije periode van 36 punten ombuigen in een voorsprong van 60 punten. Indien die tendens wordt doorgezet dan zou Grevenbroekers Hamont-Achel de eerste club zijn binnen het prille clubkampioenschap van Wandelsport Vlaanderen vzw die na degradatie onmiddellijk opnieuw promoveert. Dat is een tendens die we in de toekomst wellicht vaker zullen zien maar het is toch een eer om als eerste club dit exploot te realiseren. Maar in het geval van Grevenbroekers is het vooral de eigen verdienste omdat ze de activiteitsgraad van de leden serieus omhoog konden krikken. Vorig jaar eindigde de club het kampioenschap met 1260 punten. Op huidig ogenblik zitten ze nu reeds aan 2262 punten. Cijfers zeggen niet alles maar soms toch heel veel.

Onderaan worden er amper punten goedgemaakt. Er zijn ook geen clubs die nog een eigen tocht hebben. We vermoeden daarom dat we de waarheid geen geweld aan doen wanneer we schrijven dat volgende drie clubs zich volgend jaar in afdeling 8 zullen bevinden: Marchmannekes Waarschoot, Vitales Hoeselt en ’t Beerke Beerse.

In afdeling 8 had Winkelse Stappers (4) een eigen weektocht. De Ravelse Wandelaars (6) mochten een eigen weekendtocht organiseren. Vooral voor de Ravelse Wandelaars was dit een zeer belangrijke organisatie want plaats 6 heeft nog recht op promotie in deze afdeling maar Iris Kortessem was niet veraf. Toch blijken de eigen organisaties van twee clubs weinig invloed te hebben gehad op de top. Iedereen blijft wat op zijn plaats staan. De eerste vier in de rangschikking liggen volgens ons vast: Wandelclub Diksmuide die kampioen wordt, WVK Puurs als stevige tweede, Old-Time Stappers Veltem Beisem als stevige derde en tenslotte Winkelse Stappers op plaats vier. Vervolgens is er wat meer twijfel voor Den Engel Leuven op plaats 5 maar we geven die club toch het voordeel van de twijfel. Voor ons is er eigenlijk nog enkel strijd om plaats 6. Daar kon Iris Kortessem een paar punten goedmaken op Ravelse Wandelaars maar Ravelse Wandelaars heeft als enige club bovenaan nog een eigen tocht. Moeten we ons geld inzetten met als inzet plaats 6, dan toch Ravelse Wandelaars boven Iris Kortessem.

Onderaan kregen we voor de zoveelste keer een status quo. De drie clubs die in degradatienood verkeren, konden opnieuw niks goedmaken op de rechtstreekse concurrenten. We riskeren heel weinig wanneer we volgende drie clubs uitroepen tot de drie degradanten:  Wit-Blauw Scherpenheuvel, Gedoviba en Jo-Ne Vijlen.

In afdeling 9 loopt Kasseistappers Eernegem iets verder weg van Kloene Rumbeke. Daar waar de voorsprong van de club uit Eernegem slechts 14 punten bedroeg, is die nu 20 punten geworden. Op zich is de voorsprong verwaarloosbaar maar in deze afdeling is 20 punten toch heel wat. Het is bovendien een weerspiegeling van een tendens. Twee periodes geleden was Kloene Rumbeke in het voordeel met 61 punten. Dit is inmiddels omgezet in een achterstand van 20 punten. Voor de rest weten we dat in deze afdeling door stopzettingen en omzettingen van wandelclub naar wandelgroep ook nog de club op plaats 9 zal promoveren. Die plaats is momenteel in handen van Buskanters Houthulst met een voorsprong van 21 punten op Rust Roest Maaseik.

Deze keer was het kiezen tussen toekomstige kampioenen Heikabouters As in afdeling 7 en Wandelclub Diksmuide in afdeling 8. Heikabouters As kent reeds de smaak van kampioen worden want vorig jaar werden ze ook reeds kampioen in afdeling 8. Om de knoop door te hakken, keken we naar de punten van beide clubs vorig seizoen. Toen eindigden Heikabouters As met 3772 punten. Op huidig ogenblik hebben ze er 3471. De club gaat waarschijnlijk het puntentotaal van vorig jaar voorbij gaan maar spectaculair gaat het niet worden. Wandelclub Diksmuide daarentegen verzamelde vorig jaar 1622 punten en zit nu reeds aan 2213 punten. De activiteitsgraad is dus een pak hoger geworden. Daarom roepen we Wandelclub Diksmuide uit tot onze club van de week.

Volgende afspraak voor de laatste analyse 2023 op woensdag 20 december 2023 (by anonymus)

Bekijk het klassement 2023

Klassement 2022Winnaars 2022

About the author

%d